همه‌ی ما شنیده‌ایم که صبحانه یکی از مهم‌ترین وعده‌های غذایی به شمار می‌رود. با این حال بسیاری از افراد به دلایل مختلف از جمله نداشتن اشتها در صبح، عجله داشتن برای رسیدن به مدرسه یا سرکار و… صبحانه نمی‌خورند‌. اگر شما هم جزء افرادی هستید که صبحانه نمی‌خورند، شاید بعد از آشنایی با عوارض خطرناک صبحانه نخوردن هر طور شده خود را مجبور به صبحانه خوردن کنید. صبحانه نخوردن اثرات منفی زیادی روی بدن می‌گذارد.

در معرض بیماری‌ های مختلف قرار می‌ گیرید

نتایج مطالعات مختلف نشان می‌دهند کسانی که صبحانه نمی‌خورند، بیشتر در معرض ابتلا به دیابت نوع ۲، مقاومت به انسولین، اضافه وزن، حمله‌ی قلبی و فشار خون بالا قرار می‌گیرند. همه‌ی عارضه‌های ذکر شده خطرناک هستند.

برای اینکه دچار این عارضه‌ها نشوید، فقط کافی است صبح‌ها کمی زودتر از خواب بیدار شوید تا قبل از سرکار رفتن زمان کافی برای صبحانه خوردن داشته باشید.

بدنتان از مواد مغذی ضروری محروم می‌شود

صبحانه یک وعده‌ی غذایی عالی برای دریافت مواد مغذی ضروری از جمله فیبر و ویتامین‌های مختلف محسوب می‌شود. صبحانه نخوردن ممکن است باعث شود به اندازه‌ی کافی مواد مغذی ضروری را دریافت نکنید که این موضوع در بلندمدت روی سلامتی بدنتان اثرات منفی زیادی می‌گذارد.

اگر صبح‌ها بلافاصله بعد از بیدار شدن از خواب برای صبحانه خوردن اشتها ندارید، یک تا دو ساعت صبر کنید و بعد یک صبحانه‌ی مقوی بخورید. حتما صبحانه‌ای بخورید که حاوی فیبر است. فیبر یک ماده‌ی مغذی است که شما را برای مدت زمان بیشتر سیر نگه می‌دارد و همچنین به فرآیند هضم بهبود می‌بخشد.

روی قند خونتان اثرات منفی می‌گذارد

صبحانه نخوردن می‌تواند روی سطح قند خون اثر بدی بگذارد و شما را گرسنه کند. حتما برای شما هم اتفاق افتاده زمانی که برای مدتی غذا نخورده‌اید، عصبانی شده‌اید. اگر صبحانه نخورید، دقیقا همین اتفاق برایتان میفتد.

علت این موضوع این است که صبحانه نخوردن باعث کاهش قند خون می‌شود. افت قند خون روی خلق‌وخو اثر می‌گذارد و همچنین باعث کاهش سطح انرژی و عملکرد شناختی می‌شود.

سوخت‌وساز بدنتان کاهش پیدا می‌کند

گفته می‌شود که صبحانه خوردن باعث می‌شود کالری بیشتری بسوزانید. زمانی که بعد از چند ساعت ناشتا بودن صبحانه می‌خورید، سوخت‌وساز بدنتان افزایش پیدا می‌کند. در مطالعات مختلف نشان داده شده کسانی که صبحانه می‌خورند، افزایش سوخت‌وساز در زمان استراحت را تجربه می‌کنند.

هوس خوردن خوراکی‌های ناسالم می‌کنید

زمانی که صبحانه نمی‌خورید، بدنتان هیچ انرژی نخواهد داشت و مغزتان هم هیچ ماده‌ی مغذی دریافت نخواهد کرد‌. اگر صبحانه نخورید، در طول روز گرسنه می‌شوید و سراغ خوردن خوردنی‌های ناسالم و مضر مانند دونات می‌روید.

برای اینکه بدنتان به‌خوبی عمل کند، باید صبحانه بخورید. فرقی ندارد برای صبحانه جو دوسر، اسموتی توت یا تخم‌مرغ آبپز می‌خورید، در هر صورت صبحانه خوردن به حفظ سطح قند خون در محدوده‌ی طبیعی و دریافت مواد مغذی لازم بدن کمک می‌کند.

روی سلامت روانیتان اثر بدی می‌گذارد

صبحانه خوردن نه تنها روی سلامت جسم، بلکه روی سلامت ذهن هم اثر می‌گذارد. زمانی که صبح‌ خود را با خوردن یک صبحانه‌ی مقوی و سیرکننده شروع می‌کنید، در طول روز انرژی بیشتری خواهید داشت و شاداب‌تر خواهید بود.

مغزتان به‌طرز منفی تحت تأثیر قرار می‌گیرد

حتما شما هم یادتان می‌آید زمانی که دانش‌آموز بودیم، روزهایی که صبحانه می‌خوردیم، عملکرد بهتری در مدرسه داشتیم. زمانی که صبح‌ها با صبحانه خوردن مغزتان را تغذیه کنید، هوشیاریتان افزایش پیدا می‌کند که این موضوع می‌تواند روی عملکرد درسی یا کاری شما اثر مثبتی بگذارد.

برای قلب مضر است

همان‌طور که در بالا اشاره کردیم، صبحانه نخوردن می‌تواند خطر ابتلا به حمله‌ی قلبی را افزایش دهد. بر اساس نتایج یک مطالعه‌ی منتشر شده، مردانی که صبحانه نمی‌خوردند، در مقایسه با مردانی که صبحانه می‌خوردند، ۲۷ درصد بیشتر در معرض ابتلا به حمله‌ی قلبی قرار داشتند.

این یعنی صبحانه خوردن می‌تواند احتمال ابتلا به حمله‌ی قلبی را کم کند. کسانی که از صبحانه خوردن اجتناب می‌کنند، بیشتر در معرض ابتلا به فشار خون بالا قرار می‌گیرند که این موضوع گرفتگی عروق را به دنبال دارد.

این مسأله منجر به افزایش خطر ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی مزمن از جمله سکته می‌شود. اگر می‌خواهید سلامت قلبتان را حفظ کنید، حتما صبحانه بخورید.

شما را در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار می‌دهد

مطالعه‌ی انجام شده در دانشگاه هاروارد به این نتیجه رسید که بین عادت‌های غذایی و سلامتی بدن ارتباط تنگاتنگی وجود دارد. در یک تحقیق شش ساله روی بیش از ۴۵ هزار خانم نشان داده شد زنانی که عادت داشتند صبحانه نخورند، در مقایسه با زنانی که هر روز صبحانه می‌خوردند، افزایش احتمال ابتلا به دیابت نوع ۲ را تجربه کردند. 

صبحانه نخوردن ممکن است منجر به اضافه وزن شود

اگر قصد کاهش وزن دارید و صبحانه نمی‌خورید، حتما این عادت بد خود را اصلاح کنید. یک مطالعه نشان داد که صبحانه نخوردن منجر به افزایش خطر ابتلا به اضافه وزن می‌شود. کسانی که صبحانه نمی‌خورند، هوس خوردن مواد غذایی شیرین و چرب می‌کنند.

علاوه بر این به دلیل اینکه خیلی گرسنه می‌شوند، هر آنچه دم دستشان است را صرف نظر از اینکه سالم است یا نه می‌خورند. هر چه بیشتر گرسنه شوید، بیشتر غذا می‌خورید. این موضوع باعث می‌شود در طول روز بیشتر از میزان مجاز کالری مصرف کنید که این مسأله اهداف شما برای کاهش وزن را به خطر میندازد.

روی خلق‌وخو و سطح انرژیتان اثر منفی می‌گذارد

در بالا به این موضوع اشاره کردیم. بر اساس نتایج یک مطالعه صبحانه نخوردن می‌تواند خلق‌وخو و سطح انرژی را به‌طرز منفی تحت تأثیر قرار دهد. یک مطالعه ۱۴۴ فرد سالم را به سه گروه تقسیم کرد. گروه اول صبحانه‌ خوردند، گروه دوم فقط قهوه نوشیدند و گروه سوم صبحانه نخوردند.

محققان شرکت‌کنندگان را برای چند ساعت تحت نظر داشتند. محققان به این نتیجه رسیدند گروهی که صبحانه نخوردند، بیشترین میزان خستگی و ضعف مهارت‌های حافظه را از خود نشان دادند. گروه اول و دوم عارضه‌ی جانبی قابل‌توجهی را تجربه نکردند. خلاصه اینکه صبحانه نخوردن می‌تواند سطح انرژی بدن را کم کند و روی حافظه اثرات بدی بگذارد.

خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد

صبحانه نخوردن باعث می‌شود در طول روز پرخوری کنید. این موضوع احتمال ابتلا به اضافه وزن و چاقی را بیشتر می‌کند. بر اساس نتایج یک مطالعه در انگلستان کسانی که دچار چاقی و اضافه وزن هستند، بیشتر در معرض ابتلا به سرطان قرار می‌گیرند.

روی عملکرد شناختی تأثیر منفی می‌گذارد

صبحانه خوردن می‌تواند منجر به بهبود عملکرد شناختی شود. محققان در یک مطالعه نوجوانانی که سنشان بین ۱۲ تا ۱۵ سال بود را به دو گروه تقسیم کرد. گروه اول صبحانه خوردند و گروه دوم صبحانه نخوردند.

می‌تواند منجر به میگرن شود

اگر میگرن را تجربه کرده باشید، می‌دانید که این نوع سردرد چقدر آزاردهنده است. اگر مغز گلوکز کافی دریافت نکند، سلول‌های آن نمی‌توانند به‌خوبی عمل کنند که این موضوع سردرد و سرگیجه را به دنبال دارد.

یکی از عوارض صبحانه نخوردن هیپوگلیسمی است. هیپوگلیسمی به کاهش سطح قند خون اشاره دارد. صبحانه نخوردن منجر به کاهش قابل‌توجه سطح قند خون می‌شود که این موضوع باعث ترشح هورمون‌هایی می‌شود که می‌توانند کاهش قند خون را جبران کنند.

از طرف دیگر افزایش سطح فشار خون در اثر صبحانه نخوردن می‌تواند میگرن و سردرد را به دنبال داشته باشد. اگر می‌خواهید از شر سردرد و میگرن خلاص شوید، صبحانه خوردن را تبدیل به یک عادت کنید.

منجر به ریزش مو می‌شود

ریزش مو مشکلی است که متأسفانه این روزها افراد زیادی گرفتار آن هستند. ریزش مو یکی دیگر از عوارض صبحانه نخوردن به شمار می‌رود. اگر به اندازه‌ی کافی پروتئین دریافت نکنید، کراتین موهایتان تحت تأثیر قرار می‌گیرد که این موضوع برای رشد مو مضر است و منجر به ریزش مو می‌شود.

صبحانه خوردن به رشد فولیکول‌های مو کمک می‌کند‌. اگر می‌خواهید موهای مستحکم و پرپشتی داشته باشید، حتما هر روز یک صبحانه‌ی حاوی پروتئین بخورید.

سطح هورمون کورتیزول در بدنتان افزایش پیدا می‌کند

بدن برای درست عمل کردن به گلوکز نیاز دارد. گاهی اوقات در کبد گلیکوژن کافی برای حفظ سطح قند خون در محدوده‌ی طبیعی وجود ندارد. بدن این مشکل را از طریق افزایش سطح هورمون استرس به نام کورتیزول حل می‌کند.

صبحانه خوردن منجر به تأمین ذخایر گلیکوژن کبد و در نتیجه کاهش میزان هورمون کورتیزول می‌شود. اگر صبحانه نخورید، سطح هورمون استرس در بدنتان افزایش پیدا می‌کند تا میزان گلوکز خون حفظ شود. این موضوع مقاومت به انسولین و گرسنگی بیشتر در طول روز را به دنبال دارد.

شما در صبح به ۲۵ گرم پروتئین برای سیر شدن نیاز دارید. خوردن یک صبحانه‌ی ضدالتهابی و متعادل یک روش عالی برای شروع روز بدون تجربه‌ی خستگی یا گرسنگی محسوب می‌شود. دقت کنید که بالا رفتن سطح هورمون کوتیزول افزایش چربی شکم را به همراه دارد‌. بنابراین حتما صبحانه بخورید.

سیستم ایمنی بدنتان ضعیف می‌شود

افرادی که صبحانه نمی‌خورند، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن را تجربه می‌کنند. بدن برای حفظ سلول‌های سیستم ایمنی که با عفونت‌ها مبارزه می‌کنند، همچنین برای بهبود عملکرد سلول‌های T به‌طور مرتب به مواد مغذی نیاز دارد‌.

سطح اسید معده افزایش پیدا می‌کند

صبحانه نخوردن می‌تواند منجر به افزایش قابل‌توجه اسید معده شود. بدن زمانی که احساس گرسنگی کند و به غذا نیاز داشته باشد، در معده اسید ترشح می‌کند. اگر اسید ترشح شده غذا برای پردازش نداشته باشد، بدنتان دچار اسیدیته می‌شود.

پروتئین کافی دریافت نمی‌کنید

بهترین کاری که می‌توانید اول صبح انجام دهید این است که یک صبحانه‌ی غنی از پروتئین بخورید. خوردن منابع کم‌چرب پروتئین مانند تخم‌مرغ، ماست یونانی کم‌چرب و اسموتی حاوی پودر پروتئین منجر به حفظ سطح انرژی بدن در طول روز می‌شود.

علاوه بر این در رژیم غذایی خود غلات سبوس‌دار و منابع چربی‌های سالم را جای دهید‌. برای مثال تخم‌مرغ همزده‌ی تهیه شده با یک قاشق غذاخوری روغن نارگیل همراه با نان تست سبوس‌دار می‌تواند یک گزینه‌ی بسیار خوب برای صبحانه باشد. زمانی که یک صبحانه‌ی سیر کننده می‌خورید، تا وعده‌ی غذایی بعد سیر می‌مانید.

دهانتان بوی بد می‌گیرد

بوی بد دهان بسیار خجالت‌آور است. حتما شما هم در مدرسه و سرکار با افرادی برخورد داشته‌اید که دهانشان بوی بدی داشته است. اگر صبحانه نخورید، هیچ چیز بوی دهانتان را خنثی نمی‌کند و در نتیجه دهانتان بو می‌گیرد. اگر نمی‌خواهید آبرویتان به خاطر بوی بد دهان پیش همکاران و دوستانتان برود، حتما صبحانه بخورید.

سیکل قاعدگی زنان به هم می‌ریزد

به هم ریختن سیکل یا چرخه‌ی قاعدگی زنان را هم می‌توانیم از جمله عوارض جانبی صبحانه نخوردن بدانیم. یک مطالعه در سال ۲۰۰۹ به این نتیجه رسید دانش‌آموزان دختری که مدام از صبحانه خوردن اجتناب می‌کردند، نامنظم شدن چرخه‌ی قاعدگی، قاعد‌گی‌های دردناک و خونریزی نامنظم قاعدگی را تجربه کردند.

جمع بندی :

صبحانه خوردن به دلایل مختلف برای سلامتی بدن مفید است. اگر صبحانه نخورید، بدنتان در معرض ابتلا به بیماری‌های خطرناک رخ می‌دهد. از جمله مضرات صبحانه نخوردن می‌توانیم به افزایش خطر ابتلا به حمله‌ی قلبی، سکته، دیابت نوع ۲، ریزش مو، کاهش سطح انرژی بدن، افت قند خون و… اشاره کنیم. در این مقاله مضرات صبحانه نخوردن را بررسی کردیم و در پایان مقاله هم طرز درست کردن ۷ صبحانه‌ی فوری و سالم را آموزش دادیم .

در مجموعه آقای خرما شما موادی را می توانید برای صبحانه پیدا کنید که بسیار مقوی بوده و به راحتی تا ساعت ها شما احساس گرسنگی نمی کنید و هم یک صبحانه سالم و مقوی و البته ارگانیک استفاده کنید .

SS:2611

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *